سه‌شنبه ۴ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۱

به همت اداره کل کتابخانه های عمومی قزوین؛

چهارمین جلسه محفل ادبی علامه قزوینی برگزار شد

محفل - کراپ‌شده

به همت اداره کل کتابخانه های عمومی قزوین،‌ چهارمین جلسه «محفل ادبی علامه قزوینی» با هدف آشنایی با زبان و ادبیات فارسی و با محوریت شخصیت سعدی، در بستر فضای مجازی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان قزوین، چهارمین نشست محفل ادبی علامه قزوینی در فضای مجازی به همت اداره کل کتابخانه های عمومی استان و با حضور حمید عابدی ها، پژوهشگر و چهره ادبی کشور برگزار شد.

حمید عابدی‌ها، استاد و پژوهشگر حوزه ادبیات در استان قزوین در این نشست مجازی، گفت: امروز می‌توان بوستان سعدی را نماینده کامل زبان فارسی در دنیا دانست؛ چراکه شاخص‌های کامل زبان فارسی در این اثر ادبی بی‌نظیر نمایان است. همه داشته‌های ما در زبان فارسی امروز حاصل رنج عارفانه سعدی، این استاد بی‌مانند زبان فارسی است.

عابدی‌ها گفت: شاید در گذشته تمییز و تفاوت قائل شدن بین زبان ادبی و زبان فارسی عامیانه آسان‌تر بود و زبان پیچیدگی‌های کنونی را نداشت؛ با این حال توان تشخیص تفاوت‌های زبان عادی و زبان ادبی به یک مهارت تبدیل شده است. آنچه زبان عادی را به زبان ادبی تغییر می‌دهد، قدرت زبان و هنرمندی افراد است. به همین خاطر است که از بین 80 میلیون نفر جمعیت ما که به زبان عادی سخن می‌گویند، افراد کمی به زبان ادبی سخن می‌گویند.

عابدی‌ها گفت: ادبیات و زبان ادبی، همه روش‌های معانی و ترفندهای بیان را در خدمت تصویری شدن کلام قرار می‌دهد و اینگونه است که کلام عادی به کلام ادبی تبدیل می‌شود. البته گاهی از باب تصادف و یا ذوق افراد این تصویرسازی در محاورات روزمره نیز ایجاد می‌شود که ممکن است بدون آگاهی فردی باشد، اما زیبایی کلام را می‌افزاید.

این استاد دانشگاه گفت: یکی از مهم ترین معیارهایی که سخن ادبی را از زبان عادی تمایز می‌دهد، زیبایی است؛ چون هنر ویژگی زیبایی آفرینی دارد و زبان ادبی می تواند زیبا شده زبان فارسی ما باشد. قدرت هنر زیبایی‌آفرینی است و زبان ادبی به زیباترین شکل ممکن بیان می‌شود و می‌تواند به عنوان یک شاخص برای شناسایی تفاوت شکل دو زبان به کار آید. این همان کاری است که یک ادیب انجام می‌دهد و با قلم زیبایی‌آفرین خود به زبان عادی ما زیبایی می‌افزاید و لغت‌های معمولی کلام عادی را با بافتی زیبا، عاطفه‌مند و تخیل‌آمیز در کنار هم قرار می‌دهد.

وی با بیان مثال‌هایی از اشعار سعدی و حافظ به شاخص‌های زیبایی‌شناسی اشاره کرد و گفت: اینکه امروز اشعار حافظ در بین مردم ماندگار شده است، به‌دلیل رنگ زیبایی و ادبی شدن کلام است که در نظم، در چینش کلمات، تزریق احساس و عاطفه و افزودن تصویر و اندیشه فاخر است و ارتقای سخن عادی به سخن ادبی را امکان پذیر می‌کند.

عابدی‌ها گفت: ادبیات فارسی ارزشمندترین دارایی ما است و باید برای حفظ آن از تمام توان خود استفاده کنیم؛ چراکه میراث ماندگاری که امروز در اختیار ما است، حاصل مسیری است که توسط هزاران ادیب و فیلسوف طی شده است.

این استاد دانشگاه در بخش پایانی این محفل ادبی به قرائت اشعاری از ادیبان بزرگ زبان فارسی پرداخت.

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
5 + 12 =